
Čechy zajímá už od úterý tragický případ z egyptského letoviska Hurghada. Na hotelovém pokoji tam během noci zemřela 36letá matka s 8letou dcerou z Karviné. Výsledky pitvy egyptští lékaři ještě neodevzdali, kolem úmrtí se ale objevuje dál řada otazníků. Podle šéfkuchaře Radka Roubíčka se lidé můžou otrávit hlavně zkaženými rybami, které vylučují toxiny. Nikdo další v hotelu ale zdravotní problémy neměl.
Na dovolenou do Hurgady vyrazil s dcerou a manželkou otec, který teď musí v Egyptě zůstat možná i týdny kvůli vyšetřování. V nemocnici byl podle některých zdrojů ne kvůli otravě z jídla, ale kvůli šoku. Matce s dcerou z Karviné se mělo v pondělí udělat hodně špatně, muž ale nezavolal lékaře a jejich bezvládných těl si všiml až v noci.
Egyptští lékaři o otravě jídlem pochybují a přidává se i pražský šéfkuchař Radek Roubíček. Rádiu Impuls řekl, že se mu to nezdá: „Takováto rychlá reakce a rychlé úmrtí, to nebude úplně z jídla."
Člověk se může otrávit hlavně ze zkažených ryb, které vylučují toxiny: „Pokud by to byla otrava z jídla, tak největší otravy jsou z ryb, ale to už jsou ty ryby hodně cítit. A to člověk pozná hned – zakousne se a to by ani nejedl."
Zkažené ryby obsahují toxiny: „Nekvalitní a starší ryby, to je těm lidem nejvíc špatně. Ryba vylučuje určité toxiny – čím je ryba starší, tím jsou silnější." Pokud by se ale v hotelu Titanic Palace v egyptské Hurgadě skutečně jedovaté ryby podávaly, problémy by měli i další hosté.
Celé vyjádření šéfkuchaře Radka Roubíčka si můžete pustit ze záznamu. Mluví o stravě v cizině. Sám si dává hodně ryb například v Asii.